Hogyan lesz Magyarországon több és jobb munkahely? Ezzel a címmel rendeztük első konferenciánkat Budapesten.

Pulai András, a Millennium Intézet igazgatója megnyitójában bemutatta az Intézet küldetését, vállalt céljait: felépíteni azt a közpolitikai tudásbázist, ami egy versenyképesebb, toleránsabb, modern ország felé vezethet.

Intézetünk tanácsadó testületének elnöke, Andor László bevezetőjében az intézet szerepfelfogásáról beszélt. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős egykori biztosaként kiemelte,  hosszú távú megoldásokat kell találni a foglalkoztatás növelésére, és ehhez elengedhetetlen az oktatás, például a nyelvi képzés javítása. Hangsúlyozta, hogy alapvetően a szakmai szempontoknak kell dominálnia az egyes döntések előkészítését, komplex, minden faktorra kiterjedő megközelítésben, majd ezt követően, az így megfogalmazott releváns javaslatok után lehet terepe politikai szempontoknak.

Tóth András, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudomániy Intézetének tudományos főmunkatársa előadásában a munkaerőpiac fellendítéséhez szükséges megoldásokról beszélt, az adó- és bérterhek csökkentéséről, az önkormányzatok szerepének növeléséről, az államigazgatás semlegességének helyreállításáról, a politikai motivációk és érdekek szerepének csökkentéséről.

Balás Gábor, a Hétfa Kutatóintézet ügyvezetője az infrastrukturális fejlesztések foglalkoztatási hatásait elemezte. Prezentációjában rávilágított az infrastruktúra-fejlesztés alacsony foglalkoztatásbővítő szerepére, majd szintén az oktatás fontosságát emelte ki.

Bartha Attila, az MTA TK PTI tudományos munkatársa jelezte, hogy az öregedő európai társadalmak miatt a gondozási munkák egyre nagyobb szerepet kapnak majd. Hangsúlyozta, hogy az egészségügy helyzete a foglakoztatás szempontjából is fontos, mivel meg kell őrizni a humán erőforrás minőségét.

Molnár Ákos (Vasas Szakszervezet, Győr) a negyedik ipari forradalom jelentőségéről beszélt, és megerősítette az oktatás fontosságát. Kiemelte,  néhány éven belül teljes gyárakban robottermelésre állnak át, és azokban csak magasan képzett emberek találnak majd munkát.

A konferencia második, “Mit tehet a kormány a több munkahelyért?” című blokkjában Szél Bernadett (LMP), Erőss Gábor (PM) és Korózs Lajos (MSZP) ismertették meglátásaikat.

Az előadások videói és prezentációi hamarosan megtekinthetően lesznek oldalunkon.

Jelen beszámoló az Euronews beszámolója nyomán készült.

Népszabadság: Kevés pénzért dolgozunk, és ez így is marad

hirTV: „Semmihez nem értő rabszolgákat akarnak képezni”

napi.hu: Gellert kaphat a kormány terve – mi lesz a magyar munkahelyekkel?