Feledy Botond, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, a Kitekintő alapítója előadása „Európa Expressz: következő megálló?” című konferenciánkon.

Az előadás legfontosabb következtetései:

  • A globális verseny nem opció, hanem realitás
  • Az EU számos válságot túlélt már, a mostani helyzetet is túl fogja
  • Az EU vitáinak nem csak az EU-ról, hanem a kontinensről kell szólniuk
  • Kelet és Nyugat ellentéte kezelendő, mert a megosztottságot külső erők, elsősorban Oroszország kihasználják
  • Európát nem egyszeri nagy ötletek, hanem határozott, kemény munka fogja átlendíteni a válságon, e mellett kell elköteleznie magát minden tagnak

160914_11

Feledy Botond praktikus szemponttal kezdte előadását. A globális verseny nem opció, hanem realitás, csupán arról dönthetünk, hogy miképp akarunk szembenézni ezzel a versennyel. Kapaszkodhatunk szuverenitásunkba a végtelenségig, vállalva a relatív elszigeteltség minden következményét, vagy részlegesen lemondhatunk róla egy nagyobb egész részeként, hogy ezáltal hatékonyan versenyezhessünk a világban. Mindkét esetet értelmezhetjük veszteségként, innen nézve egy ilyen helyzetben az nyer, aki a legkevesebbet veszíti.

Az EU eddig is számos válságon ment keresztül, és mindig túlélte, kezelte azokat. Igaz, az utóbbi években az EU kompetenciáinak növelése a mostani formában megnövelte a konfliktusok számát is, nehéz az összes tagállammal összhangba kerülni. Ezért nem meglepő, hogy sorra alakulnak partikuláris érdekek mentén a kisebb „klubok”, országcsoportok, amelyek megpróbálják sajátos érdekeiket közösen képviselni az EU-n és más közösségeken belül. Ilyen a déli államok közössége, vagy a visegrádi négyek csoportja is. Ezek az időszaki koalíciók nehezítik az EU-szintű megegyezéseket, mindemellett a médiazaj és a félresiklott vagy akár érdekek mentén manipulált narratívák szintén korlátozó hatásúak.

Feledy rávilágított, hogy az EU-s viták nagyságrendje Európa egészéhez mérten bagatellnek tűnik: az EU-tagállamok teljes bruttó össztermékének (GNI) 1%-át, kb. 130 milliárd eurót érint az EU-projekt, miközben csak a közösség területén nagyjából 160 milliárd euró veszett el ÁFA-csalás miatt. Más példa: az EU 5 milliárd eurót allokált a menekültválsággal kapcsolatos intézkedésekre, miközben az embercsempészet nyeresége becslések szerint valahol 6 milliárd euró körül lehet eddig.

Nehezíti továbbá az EU működését kelet és nyugat ellentéte. A kisebb, később csatlakozott keleti országok vezetői érzékelhetően küzdenek azzal a gondolattal, hogy nincs valódi ráhatásuk az eseményekre. Ugyanakkor tény, hogy mondjuk a visegrádi országok GDP-je együttesen éri el a spanyol GDP szintjét, így a befolyásuk is kisebb.

Ezek az ellentétek nem csak az EU-n belüli működést veszélyeztetik, pláne, ha kezeletlenek. Olyan globális pályán játszó hatalmak, mint Oroszország vagy Kína kihasználják ezeket az ellentéteket, és képesek gyengíteni az EU stabilitását, ahogy ezt az Európai Értékek cseh thinktank nem régiben megjelent tanulmánya is világosan bemutatta. Ezért talán pozitív előrelépés lehetne egy közös európai hadsereg létrehozása.

Feledy kiemelte, hogy az EU-nak meg kell tanulnia menedzselni a vele szembeni állampolgári elvárásokat. Meg kell tudni mutatnia, hogy intézkedései hol és hogyan találkoznak a polgárok elvárásaival. Ez nem feltétlenül jelenti nagy és látványos egyszeri lépések bevezetését, sokkal inkább rengeteg apró lépést, gondolkodást, közös, kitartó munkát. Mint az előadó fogalmazott, Európát még soha nem mentették meg „szexi” megoldásokkal, mindig is a következetes munka vitt előre. Kiemelten fontos, hogy ezek a viták ne belpolitikai szinten folyjanak, ezért érdemes lenne kialakítani egy olyan EU-s vitakörnyezet, ahol minden tagállam partnerként, aktívan alakítva képes részt venni a munkában.

Zárásként Feledy úgy fogalmazott, nem elég EU-tagnak lenni, annak is kell látszani: azaz Magyarország is akkor jár el helyesen, ha nem csak az EU-tagság előnyeit élvezi, hanem részt vesz a szövetség globális szereplővé formálásában.

Hallgasd meg az előadást!