Székely Tamás előadása során az európai egészségügyi rendszereket mérő, nemrég megjelent EHCI-felmérés (European Health Consumer Index) segítségével mutatta be a magyar egészségügyi rendszer helyzetét, illetve a problémákra vonatkozó megoldási javaslatait.

4A volt egészségügyi miniszter az EHCI-felmérés kapcsán kiemelte, hogy 35 ország közül a 30. helyen végzett Magyarország. Mindamellett, hogy a magyar egészségügy minősége folyamatosan romlik, azok az országok, amelyek eddig rosszabban teljesítettek és amelyeket a közvélekedés elmaradottnak tekint, megelőzték Magyarországot.

Az elmúlt hét év alatt a leglátványosabb zuhanás a betegjogok területén történt, amit az előadó azzal indokolt, hogy a betegjogok felügyeletét az elmúlt évek során a kormány folyamatosan csökkentette.

A betegjogok mellett a második fontos kérdésköreként a hozzáférés területét ismertette. A felmérés eredményére utalva kiemelte: attól, hogy a betegek várólistával tudnak hozzájutni egy adott szolgáltatáshoz, nem lesz költséghatékony az ellátás, sőt, a megoldás többletköltséget generál, ugyanis míg egy beteg várólistára kerül, panaszait továbbra is csökkenteni kell, amit sokszor keletkeztet költségeket az állami egészségbiztosítónál.

A kimenetellel kapcsolatos adatokat tekintve elmondta, hogy egyes súlyos betegségek – köztük a daganatos betegségek – esetén nem csökkent érdemben a halálozások aránya, sőt, egyes ráktípusok esetén romlik az arány. Nyilván ebben a prevenció leépülése is szerepet játszik.

A szolgáltatási csomaggal kapcsolatban hozzátette, hogy a közfinanszírozás aránya ma Magyarországon 70% alatt van, amit – az európai adatokat figyelembe véve – növelni kell. Kiemelte továbbá, hogy a felmérés valamennyi területén rosszabban teljesít Magyarország, köztük a gyógyszerellátás és a megelőzés területén is.

A volt egészségügyi miniszter szerint alapvetően a legtöbb megoldás finanszírozást igényel, ugyanakkor számos – pénzbe nem kerülő – javítási lehetőséget is kiemelt, köztük a jogszabályok betartatását. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a jogszabályok betartásának hiányosságai mellett további probléma a kormányzati rendeletalkotás minősége. Hol túl gyors, hol túl lassú a jogalkotás: esetenként követhetetlen változások zajlanak, máshol nem történik meg a szükséges változás. További nem pénzbe kerülő lehetőségként az előadó kiemelte az egészségre való nevelést, a szolgáltatók felülvizsgálatát és a nyilvános értékelését. Természetesen ezektől függetlenül égető szükség van az egészségügy finanszírozásának emelésére, a kórházak és a háziorvosi ellátás terén is, valamint az infrastruktúra javításában és a szakdolgozói létszám növelésében. A kórházakat illetően egyes régiókban szükség lehet új, zöldmezős beruházásokra is, de csak ha a többi forráshiányos terület már rendezett.

Előadása végén Székely Tamás hangsúlyozta, úgy látja, jelenleg nincs jele erős kormányzati szándéknak az egészségügy helyzetének valódi javítására vonatkozóan.

Székely Tamás: Az egészségügy javításának lehetőségei