Robert Reich a Social Europe oldalán megjelent angol nyelvű írásának fordítása:

Tételezzük fel, hogy Ön Vlagyimir Putyin, és tavaly kötött egy üzletet Trumppal. Ettől még nem feltételezem, hogy született ilyen üzlet, döntse el Ön. De ha Ön Putyin és tényleg kötött volna egy ilyen üzletet, milyen feltételekbe egyezett bele Trump?

  1. A NATO megtagadásába. A NATO a legnagyobb tüske az Ön szemében – a szövetség, amely egyszerre megalázza Önt és akadályozza az ambícióit a Baltikumban és más területeken. Trump majdnem eleget tett ennek feltételnek azáltal, hogy nem erősítette meg újra a [NATO] 5. cikkelyét, amely azt állítja, hogy egy NATO-tagállam ellen elkövetett támadás a NATO minden egyes tagállama elleni támadás.
  1. Európa, különösen Angela Merkel antagonizálásába. Ő a nyugati közösség legerősebb politikai vezetője és Ön szívesen verne éket az Egyesült Államok és Németország közé. Az Ön távlati célja, hogy csökkentse Európa az Egyesült Államoktól való függőségét annak érdekében, hogy növelje Oroszország európai befolyását. Trump ezt is majdnem megtette. És Merkel már azt állítja, hogy Európa nem függhet tovább Amerikától.
  1. A párizsi klímavédelmi egyezmény visszautasításába. Ez fel fogja dühíteni Amerika többi szövetségesét és az anti-amerikanizmus újabb hullámát tartogatja magában – mindezt az Ön előnyére. Semmi sem okozna Önnek nagyobb örömet az Egyesült Államok elszigetelésénél. Az egyezmény visszautasításával Ön folytathatja az orosz olaj- és gáztartalékok fejlesztését és eladását, és talán a szél- és napenergia térnyerését is csökkentheti. Régi jó barátja, Trump ezt is teljesítette.
  1. A protekcionizmus egy új korának megkezdésébe. Vagy legalábbis szabadkereskedelem ellenes retorikába. Ez fenyegetni fogja a Nyugat egymásrautaltságát és lazítaná Amerika gazdasági befolyását a világ többi része fölött. Trump közel áll hozzá, hogy ezt is teljesítse.
  1. Az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók eltörlésébe, melyeket a Krím-félsziget elcsatolása és az ukrajnai szeparatisták támogatása miatt szabott ki a Kongresszus. Ezt ugyan még nem teljesítette, de érthető, hogy miért. Trumpnak számos váddal kell megbirkóznia az alku miatt, melyet Önnel kötött, hogy megnyerje az elnökséget. Amint ez elcsendesül, eltörli a szankciókat (mindeközben visszaadja Önnek azt a két diplomáciai épületet, melyet decemberben vett el Öntől az Egyesült Államok a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozás miatt).

És Ön mibe egyezett bele Vlagyimir? Nem csupán abba, hogy segítsen neki megnyerni az elnökséget, hanem arról is, hogy hallgat az ügyről, ez utóbbit azért, hogy őt [Trumpot] ne ítéljék el árulásért.

Más szavakkal – ha Ön valóban kötött egy ilyen üzletet – Trump még mindig az általa vállaltakat teljesíti, ahogy Ön is. Ez az üzletkötés művészete.

 

Robert Reich a Berkeley Kaliforniai Egyetem közpolitikai intézetének professzora. Három amerikai kormányban szolgált, legutóbb Bill Clinton foglalkoztatásügyi minisztereként. Írása eredetileg a socialeurope.eu-n jelent meg 2017. június 6-án.