A Millennium Intézet bemutatja: Millennium Podcast

Munkatársaink néhány hetente leülnek és hazánk, illetve idővel Európa meghatározó szakértőivel, elemzőivel beszélik át az aktuális és fontos szakpolitikai témákat, fél órában. A beszélgetéseket számítógépen, telefonon, útközben, vagy akár a fürdőkádban is hallgathatja!

Petschnig Mária Zita

A magyar gazdasági adatok az elmúlt negyedévben európai viszonylatban kiugróan pozitívak; ez vonatkozik az össztermék, a bérek és a foglalkoztatottság dinamikájára is. Adódik a kérdés, hogy mi az oka az ilyen ütemű növekedésnek, valamint mennyire fenntartható és milyen kockázatokkal bír a magyar gazdaság jelenlegi helyzete? Vajon a magyar növekedés titka a gazdaság strukturális lehetőségeiben, vagy külső tényezőkben rejlik? Mekkora érdeme van a kormány fiskális politikájának a növekedésben? Mennyire van hazánk kitéve egy esetleges válságnak?

A Millennium Podcast első vendége Petschnig Mária Zita, közgazdász, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa, akivel részletesen beszéltünk a fent említett kérdésekről. Vendégünk elismeri a magyar gazdaság aktuális növekedését, ám vitatja fenntarthatóságát, és kritikával kezeli a magyar gazdaságpolitikát. Álláspontja szerint a növekedésnek nincsenek meg a hosszútávú, strukturális alapjai, és ez akár veszélybe is sodorhatja az országot egy esetleges európai válság alatt.

A beszélgetés SoundCloud, és YouTube csatornánkon is, illetve itt is hallgatható:

Kérdések:
01:01 – A magyar gazdaság látványos mutatói
07:04 – A fejlődés fenntarthatósága
10:26 – Hosszú távú kilátások és a versenyképesség
12:46 – Magyarország kitettsége válság esetén
14:12 – A foglalkoztatottság kimerülése
17:18 – Inflációs kockázat
19:41 – Egy európai dekonjunktúra hatásai
21:02 – Teljesítményünk a V4-ekhez képest
24:00 – Mit csináltak jobban a V4-ek?

.