Andor László – intézetünk tanácsadó testületének elnöke –eredetileg a hirklikk.hu-nak nyilatkozott 2020. december 16-án.

Deutsch Tamás kizárása az Európai Néppártból egyelőre jegelődik. A szavazás szerda este arról szól, hogy a gestapózó fideszes politikai lehetőségeit minimálisra csökkentik. Andor László, volt EU-biztos, a FEPS elnöke első, zsigeri reakciója alapján: „ez a helyzet elég gáz Deutschra nézve.”

A volt uniós vezető szerint a náci időket idéző kijelentéseket tevő Deutsch és pártja: „kapaszkodik a pozícióért, ezért lehetett, hogy többször bocsánatot kért Deutsch Tamás.” Azonban „a Néppárt kezdi megtalálni a gerincét” – tette hozzá.

Andor László elmondta, hogy jelenleg „nem csak a költségvetést, de a Brexit megállapodást is meg kell szavazni, ezért van óvatoskodás a német oldalról. Ezután nem lesz belátható időn belül olyan esemény, ahol a szavazatukra szükség lesz, ezért mondják sokan, hogy ekkor vélhetően a Fidesz kikerül a Néppártból. Ezt támasztja alá az is, hogy a Néppárt elnöke, Donald Tusk erős, indulatos szavakat használ a magyar kormánypártra.”

Ide kattintva megtekinthető a teljes videó.