A világban energiaforradalom zajlik: az LNG-technológia, a megújuló energetika, a palagáz, energiahatékonyság növekedése. A gazdasági növekedésre és politikai stabilitásra vonatkozó várakozások alapjaiban formálják a jövő energetikáját, a változás átírja az energetika, a gazdasági racionalitás és a nemzetközi rend elmúlt fél évszázadban megszokott kereteit. A Millennium Intézet következő konferenciáján ennek áttektintésére vállalkozunk!

193ac620081b0ae4992a41bd9341d54aMagyarország manapság Paks II. terveitől és a körülötte ismert és nem ismert információktól hangos, de a teljes kép sokkal összetettebb. A Paks II. projekt a gazdasági racionalitás, a nemzetbiztonság, az energetikai ellátásbiztonság és az ország energetikai jövőképének kérdéseibe vág, miközben a magyar energetika messze nem csak a nukleáris energiaforrások körül forog.

Napról napra formálódik át az emberi energiahasználat. Ez nem a jövő, hanem a jelen zenéje. A rugalmas alkalmazkodóképesség, a változások követése nem egy lehetőség, hanem a jövő sikereinek elemi kihívása: aki ma évtizedekre bebetonozza magát egy adott energia-árszinten, romba dönti jövőbeli versenyképességét, ha mellélő és az olcsó jövőbeli energiát drágára cseréli egy mai döntéssel. Magyarország átment már ilyesmin: 1995-ben 20 évre szóló gázkereskedelmi szerződést kötött az oroszországi Gazprommal, majd a 2010-es évekre jóval magasabb árat fizetett egységnyi gázért, mint a világpiaci ár volt. A mai politika felelőssége, hogy elköveti-e újra ugyanazt a hibát.

Konferenciánkon a Paks II. projekttel és a hazai energiafogyasztás körüli kérdések komplex feltárásáról beszélgetünk. Megpróbáljuk megérteni, milyen érvek szólnak az egymással szemben megfogalmazódó álláspontok mellett, és megvizsgáljuk, mit tanulhatunk azoktól az országoktól, akik jobban állnak a megújuló energetika terjedésében.