A legveszélyesebb igazság az, aminek hívei őszintén hiszik, hogy mindenki más igazságát fel kell számolni.

ref_hlA költözés, a vándorlás egyidős az emberiség történetével. Az emberi civilizáció egyik sajátossága, hogy az egyének folyamatosan új városokat, kultúrákat, új közösségeket hoznak létre, amelyek formálják az emberiség tudását, tudományos haladását, termelékenységét – létezését. A szíriai polgárháború és exodus rávilágított, hogy a nagy tömegű, egyszeri mozgás kezelésére társadalmaink nincsenek igazán felkészülve. Kezelhetjük-e a jelenséget azzal, hogy megpróbáljuk betiltani, leállítani, fegyverrel akadályozni? Létezett-e olyan tömeges vándorlás az emberi történelemben, amit sikerült politikai vagy harci eszközökkel leállítani? Milyen aspektusok mentén tekinthető másnak kelet-európaiak milliós nyugatra vándorlása, mint harmadik világbeliek vándorlása a modern országok felé, vagy másnak tekinthető-e egyáltalán? Milyen feladatok állnak a mai fiatal generációk előtt, hogy kezeljék ezt a változást?

A Debating Europe projekt 2016. októberétől 2017. szeptemberéig 24 online vitát és 5 minikonferenciát szervez Európa minden országában Városok és Menekültek címmel. A vitasorozat célja, hogy Európa mai és jövőbeli gondolkodói, politikaformálói közösen beszéljenek a jelen és a jövő kihívásairól a migráció területén. Nem csak az utóbbi egy-két év eseményeiről, hanem a szélesebb kontextusról: a klímaváltozás okozta tömeges vándorlásról, a hamarosan érzékelhetővé váló édesvízhiányról, a fejlett országok termelékenységéről és tudáselszívó képességéről. A magyarországi minikonferenciát a Debating Europe és a Millennium Intézet közösen rendezi “Fal, háború, menekülés és migráció a XXI. században” címmel.

Napi, pártpolitikai dimenzióban értelmezhető viták, demokratikus választásokat körülvevő taktikázások nem lesznek képesek a valódi nagy kérdések megválaszolására. Ettől azonban a probléma még nem oldódik meg. A magyarországi vitán vezető hazai szakértőkkel és felkért szakkollégiumok vitatársaságaival keressük a választ az Európába érkező menekültek, az Európán belüli és globális migráció jelentette kihívások kezelésére.

A vitában mások mellett velünk lesz Iván Júlia (Amnesty International) és Orbán Balázs (Migrációkutató Intézet).

Milyen okok váltják ki a globális költözést? Az elmúlt évszázad példái alapján a migráció hasznos vagy káros a befogadó társadalmakra? Milyen migrációs kihívások várhatók a következő 30 évben (klímaváltozás, vízhiány, konfliktusok)? Milyen fenntartható, valós közpolitikai megoldások képzelhetők el a leállíthatatlan népvándorlás kezelésére? Milyen felelőssége van egy ország vezetésének a nép tudásának fejlesztésében? Mit tudunk az elmúlt két év magyar politikájáról: mit ért el? Mit oldott meg? Mire volt jó? Milyen új kérdéseket vetett fel?