Millennium Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest nagyszabású, nemzetközi konferenciát tart a szociális jogok európai pillérének témájában.

A Göteburgi Deklarációval az Európai Unió ki fogja nyilvánítani szorosabb elkötelezettségét a közösség szociális dimenziói felé. Már az utóbbi években is többször volt arra szándék, hogy az együttműködés szociális dimenzióját is erősítse, azonban eddig ez elsősorban az eurozóna tagjait érintette. Azonban Magyarország és más a zónán kívüli tagok számára is különösen fontos, hogy részesei legyenek azoknak a rendszereknek, amelyek az Unión belüli gazdasági és szociális konvergenciát bizosítják.

Nekünk különösen szükségünk van az EU-ra ebben a tekintetben, mint egy olyan szervezetre, amelyik közreműködik a szociális jogok és a magasabb életszínvonal garantálásában.

Milyen Európai Uniót akarunk? Milyen szerepe legyen egy megerősített EU-nak a szociális jogok biztosításában? Mennyire súlyos probléma a szociális dömping, és mi a megfelelő módja, hogy kezeljük a helyzetet? Az EU mivel teheti rugalmasabbá a nemzeti jóléti rendszereket, és hogyan járulhat hozzá a bérek növekedéséhez? Várható a jövőben több, szélesebb társadalmi egyeztetés? Ezeket és kapcsoldó kérdéseket fogunk megválaszolni a konferencián, hazai és nemzetközi szakértők, illetve hazai politikusok közreműködésével.

Időpont és helyszín: 2017 november 30., 8.30, Kossuth Klub, Budapest, Múzeum utca.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.  Kérjük itt regisztráljon!

A részletes program az esemény Facebook oldalán található.


The Millennium Intézet and the Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest jointly organise a major international conference on the questions of the European Social pillar.

The Gothenburg declaration is expected to announce a new commitment of the European Union to the development of its social dimension. While in recent years there have been considerations about linking the social agenda only to the eurozone, for non-eurozone member states like Hungary it is vital to ensure that mechanisms that facilitate economic and social convergence continue to apply to all. The EU is needed as a guarantor of social rights and as a driver towards higher social standards.

What kind of European Union do we want and what should be the role of social policy in a reinforced EU? How serious is the threat of social dumping and what are the right ways to deal with it? How can the EU contribute to the resilience of the national welfare systems and more dynamic wage growth? Can we expect more robust social dialogue than in the past?

These and other questions would be answered by leading Hungarian and international experts, and a panel of Hungarian politicians.

Time and date: November 30th, 2017., 8.30am, Kossuth Klub, Budapest, Múzeum utca.

Participation is free, but prior registration is required. Please register here!

Detailed program can be found on the Facebook event.