Andor László – intézetünk tanácsadó testületének elnöke –eredetileg a hirklikk.hu-nak nyilatkozott 2020. szeptember 24-én.

„Ursula von der Leyen beszéde olyan volt, mint egy kolbász: nagyon hosszú volt és minden bele volt darálva” – mondta a Klikktv-ben Andor László, a FEPS, azaz az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványának elnöke, volt EU-biztos. Kifejtette: „a jogállamiságról és demokráciáról szóló rész volt a leggyengébb benne, de ő maga fontosnak tartja az egészségügyi unió felé való elmozdulást.”

„Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke annak idején puszipajtása volt Orbánnak, de lépéskényszerben van” – vélekedett Andor László a néppárti elnök véleményváltozásával kapcsolatban, majd kifejtette: „hiszen az Európai Parlament nagyobb része komolyan akarja venni a jogállamisághoz kötött uniós források osztását. Ám erről megy az oda-vissza játék a Parlament, a Bizottság és a Tanács között. Az biztos, hogy bármilyen megoldás elfogadása politikai elszántság kérdése is. Németország szerintem akkor is óvatoskodna, ha csak Magyarországról lenne szó. Sok érdekkapcsolódás van a München-Budapest tengelyen.” – mutatott rá Andor az unió működési elvének egyik alapvető pillérére, mely hazánk sorsát befolyásolja.

Ide kattintva megtekinthető a teljes videó.