A hírlevelet a böngésződben is olvashatod!
Twitter
KÖVESS MINKET FACEBOOKON!
Mi írtuk
February 26, 2022
Ezer éve az első választott közösségünk, nem árulhatjuk el! – Bojár Gábor vitaindítója kormány és EU harcáról
Bojár Gábor, intézetünk tanácsadó testületi tagjának írása eredetileg a valaszonline.hu-n jelent meg 2022. február 17-én. Azzal, hogy az Európai Bíróság az Orbán-kormány kifogásait elutasítva szerdán zöld utat adott az unió jogállami mechanizmusának, az eddigieknél is aktuálisabb és fontosabb a kérdés: van-e helye Magyarországnak az EU-ban a jelenlegi kormánnyal?
Tovább
February 11, 2022
FEPS Talks: The 21st century starts now: how EU diplomacy can solve the Ukraine-Russia conflict
Andor László – intézetünk tanácsadó testületének elnöke – a FEPS Podcast sorozatának keretein belül beszélgetett Dr. Reinhard Krumm-mal, a FES balti államok irodájának igazgatójával. Dr Reinhard Krumm, Director of the FES Baltic States office, and Dr László Andor, FEPS Secretary General, analyse in this episode the dangerous tensions around the Russia–Ukraine border...
Tovább
KÖVESS MINKET TWITTEREN!
Nekünk tetszett

"Az orosz elnök olyan háborút indított el, amely példátlan Európában a második világháború vége óta, és mérhetetlen emberi szenvedést okoz a hatalmas gazdasági károk mellett." - via g7.hu

A nacionalizmus és imperializmus eredménye: a háború (Mérce)

"Ezekben a percekben, ahogy civilek ezrei rettegnek újfent attól, mikor sikítanak fel ismét a szirénák, fény derül naiv nyugalmunk hamisságára is: hiszen a növekvő nacionalizmus, fegyverkezés és erősödő kizsákmányolás a történelemben eddig mindig egyetlen irányba, egyetlen jövő felé mutatott: afelé, ami Ukrajna megtámadásával a jelenünkké és a valóságunkká vált."
- via merce.hu

Ezzel nem csak a Paks II.-nek lőttek (Napi)

"Az oroszok Ukrajna megtámadásával az EU számos szankcióját is magára húzták, húzzák és fogják húzni - ez a csütörtöki bejelentésekből és az Európai Tanács éjjeli döntéséből egyértelműen kiderült. E lépések gyorsan és könyörtelenül érinthetik az energetikai ügyeket is, ezért Magyarország orosz energiafüggősége óriási kitettséggé és kockázattá vált az orosz csapatok ukrán határátlépését követően. A Napi.hu információi szerint a következő napokban elúszhat az egész paksi beruházás, de az orosz gázszállítások esetleges kimaradásával Magyarország számára fájdalmasabb helyzet állhat elő."
- via napi.hu

Understanding Putin’s narrative about Ukraine is the master key to this crisis (The Guardian)

Putyin Ukrajnáról alkotott narratívájának megértése kulcsfontosságú a helyzet elemzéséhez. Az egyértelmű, hogy világos stratégiával rendelkezik. A NATO elleni védőbástyája egy „befagyott konfliktus” létrehozása, mint például Grúziában és Moldovában.
- via theguardian.com

‘A new Iron Curtain and a new page in Europe's history’ (IPS Journal)

Ivan Timofejev orosz elemző szerint a Nyugat szankciói súlyosan érintik Oroszországot. Ám mégse lát arra esélyt, hogy egyhamar visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.
- via ips-journal.eu

How Russia hooked Europe on its oil and gas – and overcame US efforts to prevent energy dependence on Moscow (The Conversation)

Az Egyesült Államok és szövetségesei hangsúlyozták, hogy egységesek abban, milyen következményekkel jár Oroszország számára, ha megtámadja Ukrajnát. Ám Oroszországnak van valamije, amely alááshatja ezt a szolidaritást: európai országok hálózata, különösen Németország, amely az energiaexportban, különösen a földgázban függ tőle. Emiatt ezek az országok vonakodhatnak a súlyos amerikai szankcióktól.
- via theconversation.com

Worse Than a Crime; It’s a Blunder (The American Prospect)

Oroszország Ukrajna elleni inváziója alaposan megrendítette a világrendet, és számos kérdést vetett fel Putyin végjátékával, a Nyugat reakciójával, az alternatív irányvonalakkal, amelyeket egyik fél sem választott, valamint a következményekkel kapcsolatban Ukrajnára, Oroszországra és szinte minden más helyre. Interjú Anatol Lievennel, a Quincy Institute for Responsible Statecraft Oroszországgal és Európával foglalkozó tudományos főmunkatársával és az Ukraine and Russia: A Fraternal Rivalry (magyarul Ukrajna és Oroszország: Testvéri rivalizálás) című könyv szerzőjével.
- via prospect.org

Mr. Johnson, What Will the UK Do on Russia? (The Globalist)

Mennyire komoly az Egyesült Királyság kormányának azon elhatározása, hogy nagyon határozottan fellép az orosz üzleti érdekek ellen Putyin állandó kihágásaira tekintettel?
- via theglobalist.com

A Plea for Diplomacy, Not War (In These Times)

Ukrajna illegális orosz inváziója már most is óriási szenvedést okoz. A valódi diplomácia – és Oroszország saját háborúellenes mozgalma – egész Európát biztonságosabbá teheti.
- via inthesetimes.com

A partnership based on diplomacy, not sanctions (The Progressive Post)

Oroszország területe és katonai kapacitásai európai intézkedésekkel gigantikusak. Másrészt az EU lakossága több mint háromszor akkora, mint Oroszországé. Oroszország nominális GDP-je kisebb, mint a német, a francia, sőt az olasz GDP. Ez a tény legalább két következtetést von le: A legrosszabb forgatókönyv szerint Oroszország veszélyt jelenthet ránk, ezért fenn kell tartanunk a katonai szövetséget az Egyesült Államokkal. Az együttműködés minden más területén azonban nem kell félnünk az Oroszországgal való partnerség fenntartásától. Hegyi Gyula szerint szükségünk van Oroszország nyersanyagaira és a hatalmas területe feletti repülési útvonalakra. A közös kulturális örökségünkről nem is beszélve.
- via progressivepost.eu

"Az Országos Bírói Tanács szóvivője szerint szintet lépett a bírákat a hatalom részéről érő nyomásgyakorlás. Erős állítás. Sándor Zsuzsa elemzéséből kiderül, mennyi benne az igazság." - via 24.hu

"Az internetes szexmunka a közéletben és a médiában is egyre elfogadottabb lett az elmúlt évtizedekben, pedig világszerte nők és férfiak százezreinek jelent lelki és fizikai terhet a digitális szex, amely az azt közvetítő platformoknak mesés profitot hoz. Szociológiai munkákból látható, hogy még a szakma elhagyása után évekkel később is lelki terhet jelent a tartalomgyártásban résztvevőknek ez a nem is túl magas fizetséget kínáló munka." - via g7.hu

A járvány ahelyett, hogy új alapokat rakott volna le a közös demokratikus kezdeményezések számára, felfedte, hogy társadalmi szerződésünk alapvetően szakadozott. - via democracyjournal.org
Twitter
(c) 2022., Millennium Intézet
Regisztrációját bármikor módosíthatja a www.millenniumintezet.hu címen. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: NAIH-98423/2016.
Leiratkozás    |    A hírlevelet a böngésződben is olvashatod!