A hírlevelet a böngésződben is olvashatod!
Twitter
KÖVESS MINKET FACEBOOKON!
Mi írtuk
March 5, 2022
Brüsszelben nem hirdettek ellenünk dzsihádot
Andor László – intézetünk tanácsadó testületének elnökével – a Hírklikk újságírójával beszélgetett, amely eredetileg a hirklikk.hu-n jelent meg 2022. február 26-án. Elvesztette Magyarország és Lengyelország a jogállamisági pert. Emmanuel Macron, francia államfő budapesti látogatásán nem vitatta, hogy a jogállamiság érzékeny kérdés, de szerinte a jogállamiság vége egyben az önkényuralom kezdete, ezért kell az uniónak visszatérítenie erről az útról azokat, akik eltávolodnak a demokratikus elvektől. Orbán Viktor ezt nem így látja. Nem tekinti létfontosságú kérdésnek, szerinte Magyarország politikai zsarolás áldozata lett, a bíróság a „föderális Európa” javára ítélt a tagállamok akarata helyett...
Tovább
February 26, 2022
Ezer éve az első választott közösségünk, nem árulhatjuk el! – Bojár Gábor vitaindítója kormány és EU harcáról
Bojár Gábor, intézetünk tanácsadó testületi tagjának írása eredetileg a valaszonline.hu-n jelent meg 2022. február 17-én. Azzal, hogy az Európai Bíróság az Orbán-kormány kifogásait elutasítva szerdán zöld utat adott az unió jogállami mechanizmusának, az eddigieknél is aktuálisabb és fontosabb a kérdés: van-e helye Magyarországnak az EU-ban a jelenlegi kormánnyal?
Tovább
KÖVESS MINKET TWITTEREN!
Nekünk tetszett
Orosz-ukrán háború

Levél a nyugati baloldaliaknak Kijevből (Mérce)

"Ezeket a sorokat a tüzérségi támadás alatt álló Kijevből írom. Az utolsó pillanatig reménykedtem abban, hogy az orosz csapatok nem fognak teljes körű inváziót indítani. Most pedig már csak köszönetet mondhatok azoknak, akik kiszivárogtatták az információkat az amerikai hírszerző szolgálatoknak. Tegnap a fél napomat azzal töltöttem, hogy mérlegeltem: csatlakozzam-e egy területvédelmi egységhez. Éjszaka aztán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a teljes mozgósítási parancsot, az orosz csapatok betörtek az országba, és felkészültek Kijev körülzárására – úgyhogy a kérdés számomra eldőlt. De mielőtt elfoglalnám posztomat, szeretném elmondani a nyugati baloldalnak, hogy mit is gondolok az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott reakciójáról." Tarasz Bilousz ukrán történész levele.
- via merce.hu

Kétharmad szerint Orbán Putyin érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet (Publicus)

"A Publicus Intézet Ujhelyi István magyar európai parlamenti képviselő megbízásából 2022. február 03-14. között 2006 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Magyarország külpolitikájával kapcsolatban. A megkérdezettek kétharmada inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát. A válaszadók többsége szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája Oroszország érdekeit szolgálja elsősorban."
- via publicus.hu

Orosz emlékezetpolitika (Népszava)

"Az orosz emlékezetpolitika lényege voltaképp egyszerű. A történelmet nem lehet visszamenőleg megváltoztatni és minden orosz szereplő a nemzet része volt. Ha Oroszország ostromlott vár, akkor az igazi ellenség mindig kívülről jön. Arról, hogy valóban ostromlott vár-e, persze lehetne vitatkozni. De a mai hatalmi rendszer tudatosan igyekszik erre, és nem valamilyen pártos ideológiára építeni a nemzeti közmegegyezést." Hegyi Gyula írása.
- via nepszava.hu

How to end the spiral of escalation (IPS Journal)

Mivel Vlagyimir Putyin Oroszországa a legrosszabb forgatókönyvet választotta az Ukrajna elleni agressziójával, a kollektív sokk mindenkire hat – emiatt pedig szükség volt a Nyugat erődemonstrációjára Oroszországgal szemben. Most azonban határozott erőfeszítésre van szükségünk az eszkaláció enyhítésére.
- via ips-journal.eu

Vladimir Putin – the man who just united Europe (EUObserver)

Senki sem gondolhatta volna kevesebb mint két héttel ezelőtt, amikor Vlagyimir Putyin elindította invázióját egy európai demokráciában, Ukrajnában, hogy néhány napon belül olyan forradalmi változás következik be, amely Európában nem volt látható, nos, a bolsevik idők óta. Röviden, Putyin úgy egyesítette Európát, mint még soha senki.
- via euobserver.com

The Kremlin’s gas wars (Bruegel)

A napokban, mielőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Államok és európai szövetségesei szigorú gazdasági szankciókat jelentettek be Oroszországgal szemben, beleértve az energiaszektort is. A kérdés most az, hogy Moszkva megtorolja-e, és ha igen, hogyan. Az egész kontinensen egyre nagyobb a félelem attól, hogy Oroszország ott üthet
vissza Európára, ahol a legjobban fáj: elzárja a csapot azoknak az országoknak, amelyek leginkább az orosz földgáztól függnek. Hogyan védheti meg magát Európa az orosz zsarolástól? - via bruegel.org

Ukraine’s EU membership: still some way off (Social Europe)

Vasárnap, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának negyedik napján Volodimir Zelenszkij elnök komoly és sürgős kérelmet nyújtott be az ország uniós tagságának megadása érdekében, melyre elsöprően pozitív válasz érkezett a tagállamoktól. Ám ez mégse jöhet el egyhamar.
- via socialeurope.eu

Why Is Putin Doing All This Now? (Real Context News)

A cikkben arra tesznek kísérletet, hogy elmagyarázzák a kontextust és az események zavaros elegyét, amelyek Oroszország elhamarkodott cselekedeteit inspirálták.
- via realcontextnews.com

Sanctions will devastate the Russian economy—will they destabilise the west’s? (Prospect)

A meghozott szankciók tönkreteszik majd az orosz gazdaságot – ám vajon destabilizálják-e a nyugatiakat is? A Moszkvával szemben bevezetett bénító korlátozások biztosan visszaütnek majd. A kérdés csak az, hogy mennyire.
- via prospectmagazine.co.uk

2022. február 16.: Az Európai Bíróság ellenzi Magyarország és Lengyelország álláspontját a jogállamiság feltételrendszerére vonatkozó szabályozással kapcsolatban. A Bíróság most először élőben közvetíti ítéletét. Ez azonban több, mint egyszerű ítélet: az Európai Unió lényegét megkérdőjelezték. Ha meg akarjuk őrizni szent értékeinket, meg kell védenünk azokat. Az unió szavahihetősége forog kockán, és az autokratizálódás vírusa nagyon ragályosnak bizonyul - írja Thijs Reuten, a holland PvdA európai parlamenti képviselője. - via progressivepost.eu

Van-e az EU-nak elég kapacitása és cselekvőképessége a prioritások meghatározásához és önálló döntések meghozatalához külső akciói során? Milyen politikai, intézményi és anyagi lépések szükségesek ehhez? Hogyan segítheti a stratégiai autonómia az EU-t, hogy szembenézzen az európai határokon belüli és azon túli kihívásokkal? E kérdések megválaszolására az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) brüsszeli irodájával és a Fondation-Jean-Jaurès-szel együttműködve elindítja a „Stratégiai autonómia – utak a progresszív cselekvéshez” megnevezésű új kiemelt kutatási projektet, amelynek célja az „európai stratégiai autonómia” (ESA) koncepciójának vizsgálata. - via feps-europe.eu

Nicholas Mulder „The Economic Weapon: The Rise of Sanctions as a Tool of Modern War” című új könyve a két világháború közötti európai történelemről szóló vitákat dolgozza fel újra. Szerinte a Nemzetek Szövetségének tekintélye kevésbé a hiábavaló erkölcsi rágalmazásokon nyugodott, mint a gazdasági és pénzügyi szankciókon. Ezek a szankciók hatékonyabbak voltak, mint azt a legtöbben hiszik, ám heves ellenreakciót váltottak ki. Ma pedig – egy olyan világban, amelyben a szankciók ismét döntő szerepet játszanak a nemzetközi politikában – meg kell értenünk, miért sültek el olyan rosszul a múltban. // Könyvajánló Nicholas Mulder The Economic Weapon: The Rise of Sanctions as a Tool of Modern War című művéhez. - via lawfareblog.com
Twitter
(c) 2022., Millennium Intézet
Regisztrációját bármikor módosíthatja a www.millenniumintezet.hu címen. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: NAIH-98423/2016.
Leiratkozás    |    A hírlevelet a böngésződben is olvashatod!